Вітаю Вас, Гость
Головна » 2019 » Січень » 24 » Пишуть учні. П'ятниця Єлизавета 8-Б клас
14:29
Пишуть учні. П'ятниця Єлизавета 8-Б клас

Чи правильно ми харчуємося?

З метою виявити, чи дотримуються учнів 8 і 10-11 класів правил здорового харчування, чи існує у них харчова залежність, щоб окреслити можливі напрямки профілактики виникнення залежності я виконала дослідницьку роботу на тему «Випробування їжею, або харчування сучасного школяра». Мною були окреслені завдання:

  • з’ясувати основні вимоги та особливості до харчування дітей шкільного віку за різними інформаційними джерелами;
  • провести анонімне опитування та анкетування учнів 8, 10-11 класів нашої школи щодо їхньої обізнаності та дотримання правил здорового харчування, проаналізувати та узагальнити отримані дані;
  • проаналізувати за етикетками вміст харчових продуктів, які найчастіше вживають учні, на наявність шкідливих харчових добавок;
  • ознайомити учнів та вчителів з результатами нашого дослідження і розробити рекомендації для учнів та батьків щодо здорового харчування.

Із ресурсів Інтернету я з’ясувала, що наприкінці квітня 2018 р. у Києві розпочалася основна частина всеукраїнського освітнього проекту «Здорове харчування для дітей», що присвячена Тарілці здорового харчування. Мета проекту – підвищення рівня обізнаності школярів із засадами здорового харчування та мотивація дітей і батьків до здорового способу життя. Матеріали проекту узгоджені та рекомендовані до використання Асоціацією дієтологів України та Центром громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України. Дуже важливо сформувати у дитини звичку до здорового раціону харчування, навчити любити та свідомо обирати ті продукти, що підвищать опірність організму до інфекцій, стресів. Проект «Здорове харчування для дітей» дозволяє зробити це в ігровій формі, доступній та цікавій дітям». Ознаймитися з цим проектом можна на сайті https://phc.org.ua/news/show/u-kijevi-startuvav-osvitnii-proekt-zdorove-harchuvannya-dlya-ditei. Також згідно концепції Нової української школи, саме школа має формувати у дітей свідоме ставлення до харчування та здорового способу життя. Тому тема мого дослідження є дуже актуальною.

Було виявлено, що у людини може виникнути харчова залежність – це втрата контролю, людина перестає їсти, щоб жити, а їсть для задоволення. Людина, у якої харчова залежність, нескінченно думає про їжу, про зайву вагу, про свій зовнішній вигляд і паралельно поглинає великі порції їжі. При цьому людина розуміє, наскільки сильний шкоду заподіює своєму організму, просто не може зупинитися. Люди з харчовою залежністю воліють і їдять продукти, які відносяться до категорії шкідливі і не здорові. Крім того, на появу харчової залежності можуть впливати харчові добавки, які є майже в усіх сучасних продуктах харчування. Значне споживання продуктів із такою харчовою добавкою, як глутамат натрію, може викликати, так званий, синдром китайського ресторану: головний біль, пришвидшене серцебиття, біль у грудях, нудота, сонливість та слабкість.

Загалом у дослідженні взяли участь 51 школяр, серед них 23 дівчини та 28 хлопців у віці від 13 до 16 років. Анкету на споживання харчових продуктів було запропоновано учням 8 та 10 класів. Опитувальник на виявлення харчової залежності було запропоновано учням 8-х та 11 класу. Він включав 20 питань, їх треба було оцінити, грунтуючись на власних уподобаннях: 1. Це не про мене. 2. Іноді так, іноді ні. 3. Це якраз про мене. Далі підраховувалася вся сума та за кількістю набраних балів дані розподілялися на групи.

Крім того, після аналізу анкет, у яких учні вказали продукти з харчовими добавками, які вони найчастіше споживають, було проведено аналіз етикеток цих продуктів, взято інтерв’ю з продавцем кіоску, де саме учні купують ці продукти, бесіда к робітниками шкільної їдальні для виявлення уподобань школярів до їжі.

Результати дослідження показали, що 90% учнів снідають, коли йдуть до школи; у 38% з них сніданок починається з бутерброда та чаю. 77% учнів харчуються у шкільній їдальні, але 67% відповіли, що ще купують додаткові продукти в кіоску або продуктових магазинах.

Щодо вживання харчових продуктів, які містять харчові добавки (чіпси, сухарики тощо), то результати отримані наступні: більшість опитаних (45%) відповіли, що рідко вживають сухарики, чіпси, шоколад, 25%, вживають їх часто, кожного дня вживають 15% учнів та зовсім не вживають теж 15%.

Продукти, які найчастіше купують учні

Назва продукту

Кількість учнів

Чіпси («Люкс», «Лейс»)

18

Сухарики (Флінт» «Багет»)

21

Газовані напої (кока-кола, напої зі смаком лимону)

15

Чупа-чупс

17

Шоколадні батончики («Снікерс» «Марс»)

23

Жуйки («Орбіт», «Дірол»)

11

Харчову залежність мають 73% від опитаних учнів. 80% учнів зізналися, що заспокоюють себе смачним обідом. Шоколад або інші солодощі здорово піднімають настрій 50% школярів. Дивитися телевізор без їжі можуть тільки 8 учнів, тобто 27%, а інші 22 учня (73%), не можуть дивитися телевізор без будь-якої їжі. У будинку завжди має бути щось солодке у 20 учнів, 10 дітей не мають у цьому потреби. Перекусити, коли нервують, потрібно 50% опитаних.

Дослідження показало, що до складу харчових продуктів, які найчастіше споживають під час навчального процесу учні нашої школи, заборонені харчові добавки не входять, крім жуйки «Орбіт», де було виявлено добавку Е166. Це барвник, дія якого на організм ще до кінця не з’ясована.

Для ознайомлення учнів з правилами здорового харчування було проведено разом з вчителем основ здоров’я годину спілкування для учнів 8-х класів. У презентації «Правила здорового харчування» було відображено причини і наслідки виникнення харчової залежності від споживання певних продуктів. Вказані основні принципи раціонального харчування, також учні були ознайомлені з новим освітнім проектом «Здорове харчування школярів». Були розроблені рекомендації для учнів щодо правил здорового харчування:

Пам'ятка з рекомендаціями «Здорове харчування школярів»

1. Потрібно зрозуміти, що в даний час не існує продуктів, які б не містили «Е». Однак, не варто їх панічно боятися.

2. Необхідно читати склад продуктів. Якщо вони містять довгий список «Е» - це повинно насторожити вас.

3. «Натуральні» або «ідентичні натуральним» барвники та ароматизатори не повинні сильно обмежувати вас у виборі.

4. Також потрібно пам'ятати, що продукти з тривалим терміном зберігання містять найбільшу кількість консервантів і є найбільш небезпечними.

5. У харчуванні школяра все повинно бути в міру, а продукти-різноманітними і безпечними.

6. Не привчайте себе «перекушувати» в кафе швидкого харчування. Їжу там готують з продуктів, що містять дуже багато харчових добавок, часто небезпечних для здоров'я.

7. Вживайте екологічно чисті продукти - свіжі сирі овочі, фрукти і ягоди.

8. Використовуйте для приготування їжі натуральні продукти і спеції, купуючи їх в перевірених і надійних магазинах, або на ринку - там, де можна знайти відповідальних за якість продукції.

Пам'ятайте, що наше здоров'я потрібно тільки нам самим, а виробникам продуктів харчування потрібно якомога більшу кількість споживачів, які забезпечують постійний прибуток.

Переглядів: 434 | Додав: shcoolsbuda1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]